Het dartspel heeft een heleboel geschreven regels, maar ook ongeschreven regels. Hieronder 7 ongeschreven dartregels die iedere darter moet kennen!

Dartregel 1: elk dartspel begint en eindigt met een handdruk.

Respect voorop. Elk dartspel begint en eindigt met een stevige en respectvolle handdruk.
Het dartsspel wordt beschouwd als een “gentleman’s” spel, dus zet de toon al vroeg met een hartelijke en respectvolle handdruk. Als het spel voorbij is, winst of verlies, in naam van de sportiviteit, geef je je tegenstander een goede handdruk en bedank je hem of haar voor een goed gevoerde wedstrijd.

Dartregel 2: verwijder je dartpijlen niet totdat je score is opgeschreven.

Darten is een sport, en zoals in alle sporten is de eindscore het belangrijkste. Of je nu speelt in een amateur competitie, het professionele podium, in de lokale kroeg of op kantoor. Het enige dat telt (naast het plezier) is de score. Om de integriteit van de sport te waarborgen, zorg je voor de integriteit van die eindscore. Het scoresysteem kan voor het ongetrainde oog ingewikkeld lijken. Afhankelijk van het gebruikte type bord en de specifieke spelvariatie zullen ook de scoringsrichtlijnen veranderen.

Dartregel 3: Stay calm!

Darten kan een leuke en ontspannende ervaring zijn, maar tegelijkertijd kan het ook een gespannen en aangelegenheid zijn. Darten is niet anders dan andere sporten. Darters, vooral de professionals, zijn vaak gevoelig voor stress. Pogingen om een dartwedstrijd te winnen zijn buitengewoon zenuwslopend, en het is tijdens deze cruciale momenten dat afleiding ten koste gaat van het resultaat. Zorg ervoor dat je een respectvolle speler bent en leid jouw tegenstander niet af!

Dartregel 4: aan de kant als het niet jouw beurt is

Tijdens je beurt ben je relatief vrij om je in het speelveld te bewegen, maar tijdens de beurt van je teamgenoot of tegenstander moet je volledig uit de buurt blijven. Logisch toch? Als je toevallig een afleiding wordt tijdens een cruciaal moment in de beurt van je tegenstander, al dan niet opzettelijk, kan dit verkeerd geïnterpreteerd worden als een oneerbiedig gebaar en kun je heel goed beschuldigd worden van slechte sportiviteit. Als je je om welke reden dan ook moet verplaatsen, stap dan weg van het speelveld en doe dit rustig en discreet, om zo weinig mogelijk aandacht te trekken.

Dartregel 5: Wees geen slechte verliezer

Terwijl sommigen van ons nogal genadige verliezers zijn, zijn anderen volledig en volstrekt niet in staat om respect te tonen na een verloren partij. De waarheid is dat niemand graag verliest, en er is geen tevredenheid met een verlies. Verliezen is echter onvermijdelijk. Op een bepaald moment – sommigen van ons meer dan anderen – zullen we een nederlaag ervaren. Het is uiterst belangrijk om te weten hoe we dat verlies op een waardige manier kunnen accepteren en het kunnen herkennen als een kans om te groeien.

Dartregel 6: blijf opletten

Aandacht besteden aan iets of iemand is zowel een uiting als een blijk van belangstelling. Daarom is een gebrek aan aandacht een duidelijk teken van desinteresse en onverschilligheid. In een dartspel is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan je tegenstanders en het dartspel wanneer dit van toepassing is. Naast het feit dat het zeer oneerbiedig is, als je geen aandacht besteedt, loop je het risico dat je info mist.

Dartregel 7: Respecteer de tegenstander

Respect is misschien wel de belangrijkste waarde, in iedere sport. Je zult nooit een succesvolle darter worden zonder respect. En vergeet niet dat je het altijd moet geven om het te krijgen!

Leave a Reply