Het WK Darts in 2020 benadrukt de niveaus van groei in de dartsport. Vooral met de toename van het aantal darters tot 96 spelers en een record van 2,5 miljoen pond in de prijzenpot met zo’n 500.000 pond in de richting van de winnaar.

De vraag is en blijft of de darters deze 3 dartwedstrijden in de dartingsgeschiedenis zullen evenaren!

Phil Taylor vs Raymond van Barneveld – 2007 PDC Wereldkampioenschap finale

Taylor was al 13-voudig wereldkampioen en Van Barneveld nam deel aan zijn eerste PDC-finale, nadat hij eerder dit jaar tegenover de BDO, waar hij vier keer kampioen was geweest, het ‘grote podium’ belkom. Voor velen was dit de droomfinale.

De Nederlander stond echter al snel met 3-0 achter in sets, en Taylor was van plan om in de Circus Tavern een 21-match winning streak op te bouwen.

Toen begon Van Barneveld met een flinke opleving, gesteund door de eerste 170 finish van het toernooi. Al snel was de score 6-6 en was een beslissende set nodig.

Van Barneveld sloeg uiteindelijk de top van de titel, waarbij beide spelers met driedubbele gemiddelden ten noorden van 100 eindigden (Taylor = 100.86, Van Barneveld = 100.55).

Michael van Gerwen vs Rob Cross – 2018 William Hill wereldkampioenschap halve finale

Nog een jaar waarin MVG vrijwel alles won wat er te winnen viel en het was tijd om een winnaar te bepalen op het grootste toernooi. 12 maanden daarvoor keek Cross naar het evenement op televisie toen hij nog lid was van de Challenge Tour.

Hij had toen zijn baan als elektricien afgesloten en begon aan een sprookjesachtig eerste seizoen bij de PDC, waarbij hij meer dan 300.000 pond aan prijzengeld won en vier toernooioverwinningen binnenhaalde. Dat Cross tegen Van Gerwen doormaakte was spannend!

De nummer één van de wereld liet zichzelf in de steek door maar liefst 58 dubbels te missen tijdens de wedstrijd. Inclusief vijf match darts in de 5-4, de beslissende set,

Van Gerwen miste vervolgens wéér dezelfde double, waardoor Cross dubbel acht kon binnengooien voor de wedstrijd, die 230 scores van 100 of meer bevatte.

Adrian Lewis vs Phil Taylor – 2013 William Hill Grand Slam of Darts halve finales

Vanaf het moment dat Taylor 180 met zijn eerste drie darts van de wedstrijd gooide, was het duidelijk dat de standaard gezet was in deze race tot 16 legs.

Taylor gooide constant grote klappers uit, maar Adrian Lewis deed dit ook! Er werden 32 maximums gegooid in de maar liefst 25 leg lang durende wedstrijd, met Taylor gemiddeld 109,46 en Lewis een verbijsterende 110,99. Nooit werden er meer dan 180s gegooid in een PDC-wedstrijd en nooit had een speler verloren met zo’n gemiddelde.

Taylor onthulde in de nasleep dat de wedstrijd de “beste die ik ooit heb gespeeld” was. En dat zegt een hoop!

17 november 2013 zal de dartgeschiedenis in gaan als een van de dagen waarop we één van de beste dartwedstrijden ooit hebben mogen meemaken.

Leave a Reply