Darten is nu een wereldwijd sportfenomeen, maar hoe is darten zo populair geworden?

Darten is een sport die de afgelopen jaren een verbazingwekkend niveau van populariteit heeft bereikt, door duizenden fans te verwelkomen in arena’s met een enorme capaciteit voor wedstrijden, met miljoenen kijkers op tv.

Spelers met namen als Snakebite zijn nu bekende namen, die het over de hele wereld uitvechten voor grote prijzen. Maar hoe heeft Britse pubsport zo’n enorme explosie in populariteit bereikt?

Televisie de sleutel

Dat is de mening van onze eigen dart legende en PDC wereldkampioen Michael van Gerwen.

“Mensen zien ook dat het steeds groter wordt over de hele wereld, niet alleen in Europa maar ook in Amerika… en zelfs in Australië”, aldus van Gerwen.

Darts is op maat gemaakt voor televisie en het medium heeft de dartsterren in het rijk van de echte sportberoemdheden gestuwd. De PDC Wereldkampioenschappen vinden plaats in de kerstperiode en zijn synoniem geworden met de feestelijke periode.

“Het zou geen Kerstmis zijn zonder de darts, die een essentieel onderdeel van de feestelijke periode voor Sky Sports is geworden,” zei hij.

De 2018 finale had een piek publiek van 1,4 miljoen mensen die zagen hoe nieuwkomer Rob Cross de titel tegen 14-time PDC kampioen en legende van de sport, Phil ‘The Power’ Taylor veroverde.

In de finale werd zelfs een piekpubliek van 2,7 miljoen mensen in Duitsland gehaald!

Deze cijfers hebben ervoor gezorgd dat darten zowel als sport, en als kijksport bekend zijn geworden. De sterke toename van de populariteit en de belangstelling van de televisie heeft geleid tot een grote stijging van het prijzengeld, een factor die de sport de afgelopen jaren bijna onherkenbaar heeft veranderd.

Het komt zeker door geld in de sport, en de beloningen naar de spelers. De winnaar van het Wereldkampioenschap 2019 nam een record van 500.000 pond mee naar huis uit een prijzenpot van 2,5 miljoen pond, een stijging van 40 procent ten opzichte van vorig jaar.

Van Gerwen zit momenteel bovenop de PDC Orde van Verdienste – een tweejarige streak van verdiend prijzengeld in PDC-evenementen – met een indrukwekkend totaal van 1.693 miljoen pond.

“Natuurlijk kunnen we niet vergelijken met alle andere – voetbal, basketbal, al die dingen,” zei de Nederlander. Maar ja, we doen het goed.”

Het mag dan wel gemaakt zijn voor TV, maar een trip naar de dartwedstrijden in de UK is nu een must voor elke echte sportfan! Met spelers die op het podium lopen terwijl de beste dart walk on songs door de speakers pompen en fans in mooie pakjes aan tafels op een steenworp afstand van de actie, staat een reis naar de ‘Ally Pally’ – of Alexandra Palace in Londen – op de bucket list voor sportfans over de hele wereld.

Leave a Reply