Darten is een sport waarbij twee of meer spelers kleine pijltjes, ook wel darts genoemd, op een cirkelvormig doelwit gooien, ook wel “dartboard” genoemd. Punten kunnen in het spel worden gescoord door specifieke gemarkeerde gebieden van het bord te raken, hoewel deze, in tegenstelling tot sporten zoals boogschieten, willekeurig over het bord worden verdeeld en niet volgens een gemeenschappelijk principe van punten die naar het midden van het bord toe toenemen. Hoewel er een aantal vergelijkbare spellen bestaan die gebruik maken van verschillende borden en regels, verwijst de term “darten” meestal naar een gestandaardiseerd spel met een specifiek dartbordontwerp en een specifieke set dartregels.

Darten is niet alleen een professionele wedstrijdsport, maar ook een traditioneel kroegspel. Darten wordt vaak gespeeld in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en natuurlijk in Nederland; het wordt echter over de hele wereld gespeeld.

Een belangrijk aspect: de dartpijlen

Moderne dartpijlen hebben vier onderdelen: de punten, de barrels, de shafts en de flights.

 • Dart punten, ook wel dart tips zijn er in het algemeen in twee lengtes: 32 en 41 mm en in twee soorten: soft tip darts en steeltip darts. Vraag maar eens aan een professionele darter welke tip de voorkeur heeft! 😉
 • Dart barrels zijn er in verschillende gewichten en zijn over het algemeen van messing, zilver-nikkel, of een wolfraam legering. Messing is goedkoop maar licht en daarom zijn messing dart barrels vaak redelijk groot. Wolfraam oftewel Tungsten is qua volume twee keer zo dicht als messing; een tungsten dart barrel met een gelijk gewicht kan tot wel 30% kleiner zijn in diameter dan een messing barrel! Tungsten barrels zijn vaak tussen de 80 en 95 procent wolfraam, en de overige 20 tot 5% is nikkel, ijzer of koper. Dart barrels zijn er in allerlei vormen, maten en gewichten!
 • Dart shafts zijn er net als barrels in verschillende lengtes, en sommige shafts zijn ontworpen om op lengte te worden gesneden. De shafts zijn over het algemeen gemaakt van kunststof, plastic, nylon polymeren of metalen als aluminium en titanium. Er is een verschil in lange en korte shafts: lange dart shafts zorgen voor een grotere stabiliteit, aan de andere kant, ligt het gewicht van de shafts vooral achterin de dartpijl. Waardoor de dartpijl tijdens de worp naar achteren kan kantelen, zodat je als darter, iets harder én sneller moet gooien.
 • De flight stabiliseert de dartpijl door weerstand in de lucht. Eigenlijk is je flight misschien wel het meest waardevolle van je dartpijl… dankzij de dart flight komt jouw dartpijl namelijk altijd met de punt naar voren in het dartbord terecht. Dart flights zijn over het algemeen gemaakt van plastic of nylon en ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Ze zijn vaak zelfs te personaliseren. Des te kleiner je flight, des te minder stabiliteit. Aan de andere kant: grotere flights zorgen er wel voor dat je dartpijlen niet altijd heel dicht bij elkaar in het dartbord eindigen. Sommige fabrikanten van dartflights hebben geprobeerd dit dart probleem op te lossen door een flight lang en dun te maken, maar dit zorgt weer voor andere problemen zoals het veranderen van het zwaartepunt van de dart. First dart problems!

De keuze van de barrel, de shaft en de flight zal sterk afhangen van de werpstijl van de darter.
Goed om te weten: voor wedstrijden mag een dartpijl niet meer dan 50 g wegen én mag de dartpijl niet langer zijn dan 300 mm.

Het dartbord en de dart spelregels

Een dartbord is verdeeld in 20 secties, met een score van 1 tot 20 punten. De buitenste en binnenste compartimenten verdelen elke sectie in enkele, dubbele en ‘triple’ secties van het dartbord.

Goed om te weten als beginnende darter:

 • Als je in de dunne binnenste delen van deze secties gooit, die rood of groen gekleurd is, levert dat je driemaal zoveel punten op als de waarde van die sectie. Zo richten professionele darters op de ‘triple 20’.
 • Met het gooien van de dunne buitenste delen van deze secties, weer rood of groen gekleurd, scoor je het dubbele van de puntenwaarde van die sectie. Bijvoorbeeld om een finish te gooien!
 • De bull is verdeeld in een groene buitenste ring met een waarde van 25 punten en de rode binnenste cirkel, de bullseye, heeft een waarde van 50 punten. Met een bullseye kun je finishen. Om te bepalen wie er eerst mag gooien, wordt er vaak ook ‘gebulld’ – wie het dichtst bij de bullseye gooit, mag beginnen.
 • De hoogst mogelijke score bij drie dartpijlen is 180. De hoogst mogelijke finish is 170. En de manier om het snelst uit te gooien doe je met een 9 darter.

Darten kort samengevat

 • Twee spelers nemen het om de beurt om drie dartpijlen te gooien op een bord 2,37 m afstand, 1,73 m van de grond.
 • Een bord is opgedeeld in 20 genummerde secties, met in het midden een bullseye.
 • Elke sectie is onderverdeeld in enkele, dubbele (buiten) en driedubbele (binnen) scoringsgebieden.
 • Spelers beginnen met 501 punten en moeten nul bereiken door op een ‘dubbel’ te eindigen om een leg te winnen.
 • De eindwedstrijden van de World Series worden beslist als de beste van 21 legs

 

Leave a Reply